Mountainbike og gravel
MTB info.
Vores samarbejde med De Små Klinger i Lind er udvidet med Sinding MTB. Vi er således nu 3 klubber i samarbejdet omkring Midtjysk MTB. Alle opslag om ture sker gennem facebook gruppen Midtjysk MTB. Er du ikke medlem af denne gruppe, kan du søge om optagelse, du skal dog være medlem i en af de arrangerende klubber. Du vil så fremover modtager informationerne. Kom og prøv at være med på vore ture. Er det noget for dig kan du indmelde dig i en af klubberne.
Du kan endvidere finde informationer om TCM på vores facebook gruppe: TCM MTB og Gravel. Alle medlemmer af TCM kan blive medlem af gruppen.
Vores normale aften træningsture er mandag, tirsdag, onsdag og fredage. For alle ture forsøger vi, at der er en turleder, der er ansvarlig for dagens rute, men vores faste turledere kan være forhindret, så en af deltagerne på dagen må have en rute. Det vil være en stor hjælp, hvis du er forberedt på det og eventuelt har en rute.
Vore ture mandag aften forsøger vi at få deltagere til hele året, men der kan dog forekomme aflysninger, se eventuelt info på vores facebook gruppe. På disse ture, der er uden de store drops, kan alle deltage. Det er typisk på stier, grusveje og mindre asfaltveje, så gravelcykler er også velkommen. Farten afpasses efter deltagerne, og der kan laves opsamlinger, sløjfer etc. Så alle får pulsen lidt op. Turene onsdag og fredag kan være lidt mere afvekslende, men alle kan stadig være med. Du kan eventuelt overfor turleder gøre opmærksom på, at du er ny eller mindre erfaring med MTB. Husk godt lys i de mørke tider.
Nyt: Se Gravelkodekset nederst på siden.
Start og mødetider:
Mandag: Start kl. 17.30 fra Henning Jørgensen Cykler, Tjelevej Tjørring. I sommer halvåret har vi ikke faste ture.
Tirsdag: Start kl. 17.30 fra Ørre Kirke eller Sinding. Se opslag på FB.
Onsdag: Start kl. 18.00 fra Alpihallerne i Lind. Se eventuelt opslag på fb, Midtjysk MTB.
Fredag: Start kl. 16.00 fra Bike-Pit i Lind. Se eventuelt opslag på fb, Midtjysk MTB.
Foruden aftenturene har vi fælles ture om søndage. Oversigt over ture er langt op på FB. Informationer om hver tur bliver lagt op på facebook gruppen Midtjysk MTB ca. en uge før turen. For disse ture gælder, at der startes alle dage på "sporet" kl. 09:30
Søndagens tur bliver lagt ud på FB med link til Google Maps for hvert startsted og turleder. Tilmelding sker ved at følge link til Doodle om tilmelding. Du behøver ikke at installere Doodle. På turene arrangerer vi grill og drikkevarer. Pris for turen er 25,00, der betales på dagen kontant eller via mobilpay.
På søndage hvor der ikke er fastlagt ture har vi lokale ture med afgang kl. 09.30 fra Alpihallerne i Lind. Se Fb for eventuelt andet startsted.
Lejlighedsvis kan der blive opslået specielle ture, ligesom alle er meget velkomne til at lave opslag om en tur. Oplys om tidspunkt og startsted.
Vi hører meget gerne fra jer, hvis I har kommentarer, spørgsmål eller vil vide mere om turene.
Husk: Rind området er delvist åbent igen, men kun i meget begrænset omfang. Vi anbefaler derfor at holde det lukket indtil videre. Vær opmærksom på jagt i områderne og respekter det.
Kontakt:
Frits Amtoft 20888637
Preben Sørensen 61267880
Gravelkodekset
Kør hensynsfuldt
- Gør høflig opmærksom på, at du kommer cyklende. Afpas hastigheden, brug gerne ringeklokken og vis ekstra hensyn, hvis I er mange der cykler sammen.
Kør, hvor du må
- Pas på naturen, nyd den og kør på veje og stier.
- Respektér privat ejendom, og kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 06.00.
Kør ansvarligt
- Del jer op, hvis I er mange, og kør i mindre grupper, og sæt farten ned i skoven.
Gravel i skovene: De her retningslinjer skal I huske
Det er populært at hoppe på gravelcyklen og tage en tur ud på landevejen eller i skoven. Særligt i skovene skal man dog huske disse retningslinjer.
Generelt er reglerne omkring cykling i naturen, at man må cykle på veje og stier, hvor det er egnet til at cykle med en almindelig cykel.
Det stigende antal gravelcyklister giver grund til at sætte fokus på retningslinjerne for, hvordan man må færdes på cykel i skoven – blandt andet i forhold til de skilte, man kan møde på sin cykeltur. De mange cyklister har ifølge Kristian Jager Nykrog, der er politisk konsulent hos Friluftsrådet, givet flere konflikter.
”Generelt hører vi, at gravel er en motionsform, som fylder mere og mere ude i landskabet, og som i stigende grad giver nogle konflikter derude. Mange af de skræmmeskilte, der bliver sat op rundt omkring, skyldes jo primært, at der er nogen, der føler sig generede,” siger Kristian Jager Nykrog.
I lovgivningen er alle cykler ens
Generelt er reglerne omkring cykling i naturen, at man må cykle på veje og stier, hvor det er egnet til at cykle med en almindelig cykel. I de offentlige skove må man dermed egentlig ikke cykle i skovbunden. Og hvis man møder et skilt om adgangs- og færdselsregler, siger lovgivningen, at man skal respektere skiltet.
Dog findes der flere eksempler på, at der på skilte er forbud mod én bestemt cykeltype, eksempelvis mountainbikes. Men sådan fungerer det ikke, siger Kristian Jager Nykrog:
”Det er vigtigt at være opmærksom på, at lovgivningen ikke skelner mellem hvilken type cykel, du sidder på – om det er en MTB, en gravel-cykel eller en lyserød pigecykel, er det lige meget. Man kan ikke kun forbyde mountainbikes, selvom det lige er dem, man er træt af. Men hvis der står ’cykling forbudt’, er man nødt til at respektere det.”
Vis hensyn på cykelturen
En af de vigtigste retningslinjer, når man færdes i naturen, er, at man husker at udvise hensyn til såvel naturen som andre naturgæster.
”Vi opfordrer selvfølgelig altid til, at man opfører sig ordentligt, når man færdes ude i naturen, og at man viser hensyn til de andre naturgæster. Det betyder også, at man på gravel skal huske at sætte farten ned og passere hensigtsmæssigt, når man kommer forbi andre derude,” siger Kristian Jager Nykrog.
Kristoffer Riddersholm fra DGI Cykling bakker op om, at man skal huske at vise hensyn til hinanden, når man kører gravel.
Kend forskellene på skilte i naturen
- Adgang forbudt: Møder du et skilt med teksten ’Adgang forbudt’, skal du rette dig efter skiltet og må dermed ikke fortsætte
- Privat vej: Står der ’Privat vej’ eller ’Privat strand’ på skiltet, må du som udgangspunkt gerne fortsætte – skiltet fortæller kun noget om ejerforholdet og ikke, om du må færdes der eller ej
- Ingen adgang for uvedkommende: Her må du som udgangspunkt også gerne fortsætte, da teksten ikke siger, at lige præcis du er uvedkommende
Gå Nye Veje – Stop Skilteskoven
Møder du et skilt på din cykeltur, som du tror kan være et skræmmeskilt, kan du melde det anonymt via Friluftsrådet.
På hjemmesiden gaanyeveje.dk kan man sende billede og lokation på mulige skræmmeskilte ind og få vurderet, om skiltet er lovligt, eller om det skal videresendes til kommunen, som kan afgøre sagen.
Godt at huske i naturen
- Selvom du mener, at en barriere (skilt, bom o.l.) er ulovlig, skal du stadig rette dig efter den
- Sæt dig ind i adgangsreglerne og overhold dem, når du er i naturen
- Vis hensyn i naturen – både til dyr og planter, de andre du møder derude og dem, der ejer naturen
Kilde: Friluftsrådet